laupäev, 30. jaanuar 2016

Viisatrall

Lõuna-Aafrika viisa ajamiseks Eestis lähim koht on Helsingi ja sinna peab isiklikult kohale minema. Ja ühest käigust ei piisa J

 Mida on vaja selleks, et aastast viisat saada?

1.       Tuleb võtta konto väljavõtte 3 kuu lõikes, see paber on eestikeelne, õnneks kontojäägi paberi saad pangas ka inglisekeelse osta.
2.       Tellida kriminaalregistrist enda kohta väljavõtte, ka seda saab ainult eestikeelsena ja see tuleb lasta vandetõlgil ära tõlkida (kaua me EL –s ja NATOs jne oleme ja meie e-riik ei suuda selliseid dokumende üheski muus keeles välja anda???? Uskumatu!)
3.       Pead tegema kopsupildid ja võtma arstilt tõendi, et olen terve ja ei põe hepatiite ja ebolat.Selle saab õnneks kohe inglisekeelse. Mina tahtsin veel igaks juhuks ka puugi teste teha, kuna olin Vormsilt suvel 5 puuki endale kogunud ja seal on kurjad putukad. Aga  mul polnud tervisekindlustust ja tahtsin testi oma raha eest teha. Perearst ütles, et niisama, ilma sümptomiteta, ainult tahtmise peale, nad ikka analüüse ei tee. Ma selgitasin, et ma ju ise maksan kinni selle, aga see ei aidanud. Ma siis mõtlesin käigupealt sümptomid välja, arst pani need tõsise näoga minu haiguslukku kirja ja suunas vereproovi tegema. Vedas J
4.       Tuleb tõendada, et elate koos, kui üks ei õpi ja tahab ka aastast viisat. Kõige keerulisemaks osutus tõendada, et me Jaaguga koos elame. Ühist vara pole, ühist laenu pole, kriminaalregistrist ei tule välja, et me teineteist peksaksime ja politsei meid lahutamas on käinud. No täitsa jama. Võtsime korteriühistu esimehelt allkirjaga dokumendi, aga no kui pitsatit ikka pole, siis see pole dokument. Kirjutasime end Tallinna korterisse ja saime Soomes Eesti saatkonnalt tõendi, et elame koos, kuid ka see osutus liiga nõrgaks tõendiks. Ametnik Soomes ütles, et minge koju mõelge, mis on teie issue ja abielluge ruttu. See aga pole päris meie plaan.
5.       Ja veel on vaja kooli vastuvõtmise tõendust

No igatahes Helsingis selgus, et meil on kõik puudu ja mis on, see on vale. Näiteks ei sobinud koolist kiri, kus oli õnnitleme, sest olete osutunud valituks. Sest ei olnud sõna Accepted ja üks tädi oli näinud, et sama kool annab välja pitsatiga tõendi ja nüüd on neil vaja täpselt sellist. No paar nädalat orgunni ja pitsatiga tõend jõudis ka e-mailile. Meile tuldi väga kõvasti vastu ja lubati see dokument isegi vaid mailiga saata. Teisel korral Soomes käies selgus, et neil paar nädalat juba mail ei tööta ja nad pole midagi saanud. Õnneks oli Jaak ettevalmistunud ja tõendi välja trükkinud. Aga oh häda, mail, kus on lause, et küsitud dokument on manuses, oli välja trükkimata jäänud.

No Jaak läks Helsingi peale printimiskohta otsima, prinditud paberiga tagasi jõudes oli tädi vahetunud. Uus tädi vaatab pabereid, millest ülemine on värskelt trükitud gmaili kiri ja pistab kriiskama – „What is this? This is google!!! I hate google!!!“ Jaagul õnneks närve jagub ja ta siis seletas, et eelmine tädi just palus selle välja trükkida. See aga ei vähendanud tädi hoogu veel tükil ajal.

Nojah igatahes tundus, et üks vale paber ehk selline paber, mida neil vaja ei ole, tühistab kõik need, mida tegelikult on vaja. Soomes peaks tegema koolituse: „Tõsta see paber, mida vaja pole, kõrvale ja mine õigete paberitega edasi!“


No igatahes õnnestus meil veel mõndasid niite tõmmata ja lõpuks ei teagi, mis siis täpselt mõjus, aga viisad me kätte saime. Mina ikkagi kolmeks kuuks turismiviisa ja Jaak aastaks õppeviisa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar