pühapäev, 21. veebruar 2016

Mida peab tegema selleks, et LAVis auto osta?

Iseenesest võiks ju olla lihtne: sul on raha, kellelgi on auto, te lepite kokku hinnas ja registreerite asja ARKis ära või no Eesti mõistes lähevad osapooled riik.ee-sse täidavad paar lahtrit, annavad digiallkirjad ja tehtud :)

No LAVis on veidi teistmoodi. Selleks, et autot osta, pead sa taotlema linnavalitsuse "ARKist" ID numbri, mis lubab sul autot osta. Selleks et seda
Teoreetiliselt vaade meie koduaknast :)
numbrit üldse taotlema hakata, peab sul olema pikaajaline kas töö- või õppeviisa ja püsiv elukoht ning seda kinnitav pitsatiga paber ja paar dokumendi pilti.

Ehk et üldse saada luba auto ostmiseks, tuleb kõigepealt endale elukoht otsida. Niisiis sellest plaanist, et me elame alguses hostelites, ostame auto, tutvume ümbrusega ja siis otsustame, kus meile elada meeldiks, väga palju alles ei jäänud :)

Otsisime siis kiiruga korteri, mis on mõnusas piirkonnas, kus kõik on lähedal. Loobusime rõdu ja basseini soovist ja saimegi kodu, kuhu meid peale 3 nädalat ootamist 1. märtsil lõpuks ka sisse kolida lubatakse :). Aga õnneks paberi templiga saime kohe kätte.

Siis kui kõik vajalikud paberid olemas, täidad "ARKis" paberkandjal avalduse, seisad järjekorras (seda viimast saab siin kõvasti harjutada) ja kui ametnik on kõik dokumendid üle vaadanud ja sa loodad, et nüüd antakse sulle siis vajalik tõend, siis ütleb ametnik, et teiega võetakse ühendust, aga pole teada millal. Jaagu täpsustuse peale, et mis ajast me räägime, kehitab ametnik õlgu – no nädal või kuu või..., aga me helistame kohe kui dokument valmis on. 

Vahepeal autoplatsidel käies kuuleme aga automüüjatelt lugusid, kus inimestel on läinud loa saamiseks ka kolm kuud. Igatahes kui on 15 päeva möödas, otsustab Jaak Linnavalitsusse kohale minna ja uurida, kuidas asjalood on. Ja oh imet! Paberid on valmis ja juba neli päeva tagasi, aga loomulikult pole keegi sellest ei telefoni ega maili teel meile teada andnud.

Siinne kliima soosib vihastamise asemel imestamist :) ja no igatahes on meie rõõm suur, sest me saame päriselt autosid vaatama hakata. Täna hommikul igatahes lõime käed, et ostame endale valge Land Roveri. Kuna asjaajamine veel käib ja lõplik tehing saab teoks kolme päeva pärast, siis ma veel ei julge kindlalt kinnitada, et meil auto on :)

Kokkuvõttes võib öelda, et kuu ajaga on meil olemas teoreetiliselt pangakonto, teoreetiliselt korter ja teoreetiliselt auto, aga reaaluses me elame hotellis ja sõidame taksoga ja oma siinsel pangakontol olevat raha saame kasutada vahelduva eduga :) Aga see panga lugu on üks teine lugu :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar